Naționala feminină a pierdut primul meci la Campionatul Mondial din Serbia, 23-26 cu Germania. România a ratat nu mai puțin de șase aruncări de la șapte metri. Tricolorele rămân însă în cărți pentru un loc în primele două în cadrul grupei D. Victoria cu Ungaria devine însă obligatorie, joi, de la ora 20:15.
Interii Germaniei au fost imposibil de blocat de defensiva noastră
Pentru România, Mondialul a început cu adevărat azi. Tunisia s-a dovedit o nucă tare în primele zile, atât cu noi, cât și cu Ungaria, însă nu poate emite încă pretenții într-un turneu final. Germania și Ungaria sunt însă adversari de o altă calitate, Au ștaif, iar cu un culoar bun pot ajunge oricând într-un careu de ași. Naționala „panzerelor” a fost prima piatră de încercare într-o competiție în care tricolorele au arătat încă din prima zi că se redescoperă ca echipă după două turnee finale consecutive în care n-au urcat mai sus de locul 10 (Mondialul din 2011 – locul 13, Europeanul din 2012 – locul 10).
Steinbach a făcut totul la 9 metri: a pasat, a șutat și a creat culoare pentru coechipiere
Când vezi echipa Germaniei de azi, primul gând îți zboară către Rusia anului 2005, cu jucătoare înalte, zdravene, într-o caracterizare scurtă, trupă masivă! Nu există o Polenova între fetele lui Heine Jensen, însă nu mai puțin de șase componente din linia de nouă metri au cel puțin de 181 centimetri înălțime. Dau senzația că, asemenea acelor panzere (n.r. blindate germane din al doilea război mondial), sunt gata să „calce” tot ce prind în cale. Tricolorele au o altă imagine: sunt expresive, fâșnețe, inteligente, au fibră. Un meci nu se poate câștiga numai prin forță, contează multe alte aspecte, unele care le avantajează și de care trebuie să profite. Apoi, România a mai câștigat și la talie, având în vedere că în ultimele 12 luni Tadici a reușit să le găsească loc în echipă unor handbaliste de forță, precum Pintea sau Perianu. Așadar, toate motivele să credem că șansele sunt împărțite în mod egal înainte de start.
Defensiva Germaniei ne-a provocat mari dureri de cap
Prima repriză, de la agonie la extaz
Gheorghe Tadici a pregătit de trei zile partida cu Germania, perioadă în care a insistat să găsească o defensivă în care interii adverși să nu aibă posibilitatea să-și pună în valoare calitățile. Numai că Germania nu are numai interi de certă valoare, ci și pivot, Anja Althaus, care găsește breșe chiar pe zonă centrală și înscrie (scor 2-1). România insisită pentru început în atac tot pe jocul cu pivotul, Oana Manea scoate șapte metri, dar Brădeanu irosește aruncarea. Apare un scurtcircuit imediat, iar trupa lui Jensen se desprinde la 4-1 (min. 7). Tadici este un car de nervi și cere imediat time-out pentru un restart. Meciul are acum 53 de minute. În poartă intră și Tolnai, care apără unu la unu cu Althaus chiar la prima fază, iar situația se mai echilibrează, 3-4 (min. 9). Nu însă pentru mult timp pentru că Germania taxează fiecare moment static din apărarea noastră, dar profită și de ratările tricolorelor, inclusiv un șapte metri (Marin) și ajunge la 9-4 (minutul 17). Rezultatul a măcinat psihic România, care ajunge la trei de șapte metrui ratați în 17 minute! Efortul Oanei Manea nu a adus și rezultatele așteptate. Apărarea primește forțe proaspete, Ciuciulete și Perianu, în atac Marin răbufnește după două aruncări de la șapte metri și se revanșează. Naționala revine însă în joc prin tunurile mezinei Perianu, care se înalță peste toată apărarea adversă și face 9-11 (min. 23). Se rupe și blestemul ratărilor de la șapte metri, Ada are sânge rece în fața lui Woltering, tot ea înscrie și pe contraatac, iar România este din nou în joc (11-12, minutul 27). În numai zece minute, tricolorele au recuperat patru goluri, dar tenisunea rămâne la cote înalte! Fetele sunt refăcute complet moral și scot la capăt două minute din inferioritate cu contraatacul, 12-13 (min. 29), rezultat înscris și la pauză. Concluzia primelor 30 de minute? România a început în agonie și a încheiat pe val, și-ar mai fi dorit, probabil, câteva minute. Jocul s-a schimbat din momentul în care tricolorele au mutat apărarea mai în față, iar Georgiana Ciuciulete s-a apărat om la om la Susann Muller.
Marin și Manea au avut momente bune în partea secundă
Start ratat în partea a doua
Pauza a „răcit” însă motoarele reprezentativei, primele patru atacuri fiind irosite, indiferent de cine a a părut la finalizare. Germania a fost promptă și a speculat, 16-12 (min. 34), astfel că tricolorele au început o altă cursă de recuperare. Mai au oare forță? Talida Tolnai asigură „aerul” prin intervenții miraculoase, dar în atac nu iese pasența, se ratează în continuare din toate pozițiile, astfel că adversara se desprinde din nou la cinci goluri (19-14, minutul 40). România înscrie numai două goluri în primele 10 minute, motiv întemeiat pentru Tadici să ceară time-out. Rezultatele nu se văd imediat, ci puțin mai târziu, după ce selecționerul schimbă încă o dată portarii, Ungureanu de această dată înger păzitor, iar Cristina Neagu se dezlănțuie în atac și înscrie de la distanță. Deficitul de șase goluri la care se ajunsese este redus la 18-21 (min. 47), când a venit rândul lui Jensen să întrerupă jocul. Ca pe tabla de șah, să facă următoarele mutări. Tricolorele au însă răutate, au trecut peste momentele delicate, aduc diferența până la minus doi, însă norocul este parcă de partea Germaniei. Woltering face ce știe mai bine, sare din bară în bară, iar Muller nu iartă când prinde ocazia. Suficient ca adversara să rămână în avantaj până la final, scor 26-23. Principalul regret? Șase aruncări de la șapte de metri ratate!!!
România – Germania 23-26 pauză: 12-13
România: Ungureanu 4 intervenții, Tolnai 9 intervenții – portari; Chiper, Nechita 6, Pîrvuț, Dincă, Ardean-Elisei 1, Manea 1, Pintea, Ciuciulete 3, Brădeanu 2, Buceschi, Neagu 4, Marin 3, Perianu 3, Țăcălie Antrenor: Gheorghe Tadici
Germania: Krause, Woltering – portari; Zapf, Lang, Augsburg 2, Kethorn, Loerper 1, Minevskaja, Naidzinavicius 4, Hubinger, Steinbach 4, Beier, Althaus 1, Nadgornaja 3, Muller 11, Geschke Antrenor: Heine Jensen
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER